Fietsen met een GPS

De Reggestreek fiets4daagse speelt in op de technologische ontwikkelingen en biedt de routes nu ook aan in GPS formaat. Aan de ene kant is de prijs van een GPS ten opzichte van een aantal jaren geleden behoorlijk gedaald, aan de andere kant is de gebruikersvriendelijkheid sterk verbeterd. Daarnaast is ook het gebruik van routenavigatie bij een veel breder publiek bekend vanuit de auto (o.a. Tom-Tom).

Het fietsen met behulp van satellietnavigatie (GPS) klinkt 'hightech'. Dat is het ook. Maar dat wil niet zeggen dat het ingewikkeld is. Integendeel zelfs. Een GPS-fietsroute bestaat uit opeenvolgende punten. De deelnemers fietsen gewoon van punt naar punt. Een toestel, zo groot als een mobiele telefoon, wijst hen de weg. Dat is allemaal mogelijk dankzij 24 satellieten die in een baan rond de aarde cirkelen. Dankzij die satellieten kan het GPS-toestel berekenen waar de deelnemers zich bevinden.

Op deze manier is het ook heel gemakkelijk om de mooiste routes uit te zetten. In plaats van de richtingaanwijzingen van routeborden of beschrijving te volgen, fietst men aan de hand van de aanwijzingen die het GPS-toestel geeft. Zo kan een route ook bestaan uit kleine paadjes die niet eens op de kaart voorkomen! Vooral voor fietsers die van rust en de stilte van de natuur houden, is het fietsen met de GPS ideaal.

De GPS Fiets4Daagse wordt technisch ondersteund door WayPoint. WayPoint is gespecialiseerd in mobiele en recreatieve GPS toepassingen. WayPoint heeft vestigingen in Notter (bij Almelo), Moordrecht (bij Gouda), in Vessem (bij Eindhoven), in Leek (bij Groningen) en in Heerhugowaard (bij Alkmaar).

Hoe werkt het?

 • Global Positioning System

GPS staat voor Global Positioning System. Om de aarde draaien 24 satellieten die een radiosignaal uitzenden. Als een GPS ontvanger dit radiosignaal ontvangt, kan deze de afstand tot de satelliet berekenen. Door de afstand tot minimaal 3 satellieten te berekenen, kan een GPS ontvanger een plaatsbepaling maken tot op een paar meter nauwkeurig. Als er 4 of meer satellieten worden ontvangen kan ook de hoogte worden bepaald.

• Wat voor voordelen heeft deze plaatsbepaling voor recreatieve fietsers?

Doordat je altijd je positie kan bepalen is verdwalen verleden tijd. Als je in een onbekend gebied gaat fietsen hoef je geen kaart meer mee te nemen, omdat je altijd de weg kan vinden met je GPS. Tevens kan je de afstand bepalen die je nog moet afleggen tot een bepaalde bestemming waardoor je de tijd beter kan indelen. Een GPS vergroot de veiligheid tijdens het fietsen. Stel je bent aan het fietsen in "the midle of nowhere", komt te vallen en raakt ernstig geblesseerd. Probeer dan maar eens per telefoon aan de hulpdiensten uit te leggen waar jij je precies bevindt. Als je een GPS bij je hebt kan je de coördinaten aflezen, deze doorgeven en ze zullen je tot op een paar meter nauwkeurig weten te vinden.

• Navigeren met een GPS op de fiets.

Er zijn verschillende manieren om met een GPS te navigeren op de fiets. Je kunt een plek terug vinden middels GPS. Stel je gaat met de auto, met je fiets achter op de drager, naar een mooi fietsgebied. Op het moment dat de auto hebt geparkeerd en je fiets van de drager heb gehaald, markeer je de positie van de auto. Dan stap je op je fiets en geniet je van de omgeving zonder steeds na te denken over de route terug naar je auto leef jij je helemaal uit. Op het moment dat het weer omslaat of de het begint te schemeren, kan je middels je GPS heel makkelijk de auto weer terug vinden. Je roept het gemarkeerde punt op en de GPS geeft de richting en de afstand tot de auto aan.

• Een route rijden met een aantal gemarkeerde punten

Behalve het markeren van een beginpunt, kan je vooraf ook een eindpunt en verschillende tussenpunten in de GPS ontvanger vastleggen, Op die manier kan je vooraf al een bepaalde route uitzetten. Je fietst dan van punt naar punt. Dit is een hele vrije manier van navigeren met een GPS op de fiets. Je kunt namelijk helemaal zelf bepalen welk pad je neemt of welk pad je juist niet neemt. De GPS ontvanger blijft onafhankelijk van waar je fietst de richting aangeven naar het volgende punt op de route.

• Een track rijden

Een track kan je het best zien als een broodkruimelspoor. Als je gaat fietsen met een GPS wordt de weg die je hebt afgelegd weergegeven als een broodkruimelspoor. Door middel van dit broodkruimelspoor zou je altijd weer precies dezelfde weg terug kunnen fietsen. De mogelijkheid om precies dezelfde weg terug te kunnen vinden lijkt voor fietsers niet zo boeiend, omdat we liever een andere weg terugnemen. Maar toch is de track voor de Fiets 4Daagse heel interessant. Het opgeslagen broodkruimelspoor van de route-uitzetter wordt namelijk ter beschikking gesteld aan de deelnemers van de GPS Fiets 4Daagse. Daardoor zijn alle deelnemers in staat om, zonder het aanbrengen van pijlen langs de route, de juiste route te rijden.

• Welke GPS is het meest geschikt voor de recreatieve fietser?

Er zijn inmiddels zodanig veel GPS toestellen op de markt dat het maken van de juiste keuze er niet eenvoudiger op geworden is. Vandaar dat de specialisten van WayPoint ook altijd een uitgebreide demonstratie geven.

Ten slotte: Het fietsen met een GPS is zeker geen moeilijke bezigheid. Ondanks de achterliggende “high-tech” is het gebruikersgemak zeer groot. Na een korte instructie op maandag kunt u met een gerust hart meedoen aan de Reggestreek GPS Fiets 4Daagse.